Heeft u een zwerm bijen in uw tuin hangen?

De natuurlijke voortplanting van de honingbij is dat het volk zich gaat opsplitsen. Er wordt een nieuwe koningin gemaakt en de oude koningin vliegt met een gedeelte van het volk uit de kast. Dit is erg indrukwekkend om te zien, het is een wolk van bijen. Ze gaan zich dan tijdelijk ergens vestigen, zoals in uw tuin. De verkenners zullen opzoek gaan naar geschikte woonruimte, een holle boom, uw schoorsteen, een spouwmuur, etc. Vandaar dat het verstandig is als u een imker belt wanneer u een zwerm in de tuin heeft hangen. Dan kan deze de zwerm komen scheppen.

 

Mocht ik tijd hebben en ruimte in mijn bijenstand, dan kom ik graag de zwerm bij u scheppen. Ik vraag hier wel een kleine vergoeding voor. Dit is voor de benzine en het kost mij ook veel tijd.

U kunt contact met mij opnemen via 06 25442736

 

Ik zal uitleggen wat ik kom doen. Ik neem een kast mee waar de bijen in kunnen. Deze zet ik neer en met een kuip en een veger haal ik de bijen weg op de plek waar ze zitten en doe ze in hun nieuwe huis.

Dan ga ik wachten om te zien wat er gebeurd. Als de koningin in het nieuwe huis zit, dan zullen de andere bijen haar automatisch volgen. Zit de koningin er niet bij, dan zullen de andere bijen terug gaan naar de plek waar de koningin zit. En moet ik voorgaande dus nogmaals doen.

 

Als ik er van overtuigd ben dat de koningin in de kast zit en het past ook in uw planning, dan kom ik in de avond weer terug om de kast op te halen. Het scheppen van de zwerm maakt de bijen wat onrustig en er zullen er dus veel rondvliegen. In de avond zullen de meeste bijen terug gekeerd zijn naar de kast. Dus dan sluit ik deze en neem het mee. Op deze manier ben ik in staat om zoveel mogelijk bijen mee te nemen.